Viron historia lyhyesti
Viron historia juontaa juurensa kauas 10 000 vuoden päähän. Matka itsenäiseen Viroon on ollut vivahteikas ja monimutkainen. Maa on ollut useiden eri valtioiden alaisuudessa ennen itsenäistymistään. Viron sukujuuriin kuuluu muun muassa saksalaisten, tanskalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten vaikutuksia. Maan rajat ovat aikojen saatossa muokkautuneet ja alunperin nykyinen Viron alue oli jaettuna pohjoiseen Vironmaahan ja eteläiseen Liivinmaahan, joka käsitti myös osan Latviaa ulottuen aina Riikaan saakka.
1200-luvulla Viro oli Tanskan ja osittain saksalaisen ritarikunnan alla. Tuohon aikaan syntyi iso osa Viron tunnetuista kaupungeista, kuten Tallinna, Tarto, Pärnu, Rakvere, Narva ja Haapsalu. Tuolloin myös kristinusko rantautui Viroon ja saksalaiset pyrkivät käännyttämään virolaisia pakanoita.
1600-luvulla Ruotsi valloitti Viron sotien myötä ja otti maan hallintaansa. Ruotsin aikaa Virossa pidettiin hyvänä. Tuolloin kehitettiin esimerkiksi kansanopetusta ja perustettiin Tarton yliopisto. Luterilaisuus vakiintui Ruotsin vallan aikana.
1700-luvun alussa alkoi Pohjan sota, jolloin Ruotsi hävisi sodan. Tuolloin Ruotsin vallan aika päättyi ja Virosta tuli Venäjän keisarikunnan alainen.
1800-luvun loppupuolella maata alettiin venäläistää. Sitä ennen Virossa oli luterilainen uskonto ja saksan kieli virallisena kielenä. Venäläistämisen myötä ortodoksisuus vahvistui, venäjästä tuli koulukieli ja hallinto venäläistyi. Jo keskiajalta saakka vallassa ollut maaorjuus päätettiin vihdoin Venäjän aikana. Tuolloin alkoi myös Viron kansallinen herääminen, jonka myötä Viro alkoi kaupungistua ja teollisuus kasvaa.
Venäjän vallan aika Virossa jatkui 1900-luvulle saakka. Vuonna 1917 Venäjällä sattui vallankumous, jonka myötä keisarivalta kukistui. Sen seurauksena hallinnollisia alueita muutettiin ja Vironmaa ja Liivinmaa yhdistettiin.
Ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1918 Viro julistautui ensimmäisen kerran itsenäiseksi tasavallaksi. Tätä seurasi kuitenkin vielä pari vuotta kestänyt vapaussota ja lopullinen rauha solmittiin Venäjän kanssa Tartossa 1920, jolloin Venäjä tunnusti Viron itsenäisyyden. Toisen maailmansodan aikana Viro joutui kuitenkin takaisin Neuvostoliiton alaisuuteen ja itsenäisyys katkesi. Tätä kesti 1940-1991 Neuvostoliiton hajoamiseen saakka.
Vuonna 1991 Viron itsenäisyys palautettiin ns. laulavan vallankumouksen myötä. Laulava vallankumous alkoi Tallinnan raatitorilta kesällä 1987, jossa noin 300 000 virolaista lauloivat tuolloin kiellettyjä neuvostovastaisia lauluja. Vuosien 1987-1990 aikana tapahtui monia protesteja ja kansalaistottelemattomuutta. Laulava vallankumous johti Viron ja samalla myös Latvian ja Liettuan itsenäistymiseen. Kun Neuvostoliitossa tapahtui epäonnistunut vallankaappausyritys, jonka myötä Neuvostoliiton hajoaminen alkoi, maat ilmoittivat palauttavansa itsenäisyytensä ja eroavansa Neuvostoliitosta.
Lähteet:
https://www.viroweb.fi/viro/historiaa.asp
http://personal.inet.fi/koti/sirola/index30.htm
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005580168.html
https://www.visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/lyhyt-johdanto-viron-historiaan-ja-kulttuuriin