jalkapallo

Jalkapallo Virossa

Viron jalkapallomaajoukkue kaudella 2017-2018.

Viroa ei välttämättä tunneta jalkapallomaana, mutta jalkapallo on itseasiassa maan pelatuimpia lajeja. Viron jalkapallokomiteana toimii EJL (Eesti Jalgpall Liit). Virossa on noin 150 ammattilaisjoukkuetta joista 10 pelaa Meistriliigassa (Viron ykkösliiga), 10 joukkuetta Esiliigassa (Viron kakkosliiga), 10 joukkuetta Esiliiga B :ssä (Viron kolmosliiga) ja loput 120 joukkuetta jaetaan yhdeksään eri divisionaan. Meistriliigaan, jota kutsutaan myös Premium Liigaksi, kuuluu Tallinna FC Flora, Tallinna FC Levadia, Nomme Kalju FC, FCI Tallinna, JK Narva Trans, Paide Linnameeskond, Tartu JK Tammeka, Viljandi JK Tulevik, Pärnu JK Vaprus ja JK Sillamäe Kalev. Meistriliigan paras joukkue on vuonna 1990 perustettu FC Flora Tallinnasta. He ovat voittaneet 11 kertaa Meistriliigan, seitsemän kertaa Viron Cupin ja yhdeksän kertaa Viron Supercupin. He voittivat Meistriliigan viime kaudella (2017). FC Floran kotikenttänä toimii A. Le Coqin Stadioni Tallinnassa, joka on myös Viron maajoukkueen stadioni.

Toiseksi parhaaksi joukkueeksi sijoittuu Levadia yhdeksällä liigamestaruudella. Toisin kuin nämä kaksi joukkuetta, FK Mardu pelasi yhdeksän ottelua Meistriliigassa ja päästivät sen aikana 59 maalia, tekivät vain kuusi maalia ja saivat nolla pistettä. Virossa on tapahtunut myös uskomaton kauden loppu, jolloin FC Flora ja Norma olivat kauden lopulla tasoissa pisteittäin. He joutuivat pelaamaan finaalin jonka FC Flora voitti. Virolaiset joukkueet eivät ole vielä päässyt mihinkään suureen eurooppalaiseen turnaukseen ammattilaistasolla. Viron maajoukkue on ainoastaan päässyt kerran merkittävään turnaukseen, 1924 Pariisin Olympialaisiin.

Vaikka joukkueet Virossa eivät ole yhtä tunnettuja kuin muualla Euroopassa, kannattajat ovat todella uskollisia tukijoita ja monet turistit ovat sanoneet, että kannatus Virossa on itseasiassa aika hyvä. Jos haluat tavata mukavia jalkapallofaneja, mene Viroon. Kannattajat ovat ystävällisiä toisilleen ja vitsailevat silloin tällöin vastustajasta, mutta meininki on paljon rauhallisempaa kuin muualla Euroopassa. Arvioltaan kannattajia on muutama sata ottelua katsomassa. Tallinnan derby on Viron suurin derby ja siinä pelaavat FC Levadia Tallinn ja FC Flora. Tämä derby on ystävyysmielinen ja he ovat järjestäneet monia kampanjoita. Esimerkiksi vuonna 2010 he järjestivät “Lastele Tervis–Ei Narkootikumidele”, jonka tarkoitus on saada nuoret irtaantumaan huumeista. Tätä hienoa elettä tuli katsomaan jopa 3000 katsojaa. Heistä iso osa oli lapsia.

Kaksi suurinta Viron jalkapallostadionia: A. LeCoqin kenttä (ylhäällä) ja Kalevi Keskstaadion (alhaalla).

Viron suurimmat jalkapallostadionit ovat A. Le Coqin ruohokenttä (myöskin tunnettu nimellä Lilleküla Stadium) jota käyttää FC Floran joukkue ja Viron maajoukkue. Se rakennettiin vuonna 2001 ja siellä pystyy istumaan 10500 katsojaa. Siellä pelataan UEFA Supercup vuonna 2018 ja sitä tällä hetkellä remontoidaan, että se pystyisi vastaanottamaan 15000 katsojaa. Toinen suuri jalkapallostadion Virossa on Kalevi Keskstaadion, joka avattiin vuonna 1955 ja on jalkapallojoukkue JK Tallinna Kalevin käytössä. Siellä myös järjestetään monia erilaisia urheilutapahtumia muun muassa Viron tanssijuhlat.

Lähteitä:

 “Estonian Football Team 2017-2018.” static1.Squarespace.com, static1.squarespace.com/static/560195f3e4b0fcc5265b7b78/t/57ca87376a4963278cf2b267/1472890740028/.

“Football in Estonia.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 12 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_Estonia.

“Viron Jalkapallomaajoukkue.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 7 Dec. 2017, fi.wikipedia.org/wiki/Viron_jalkapallomaajoukkue.

“Meistriliiga.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 18 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Meistriliiga.

“Premium Liiga.” Eesti Jalgpalli Liit, Eesti Jalgapall Liit, jalgpall.ee/voistlused/52/premium-liiga.

uefa.com. “Member Associations – country_EST – Teams in UEFA Competitions – UEFA.com.” UEFA.com, UEFA, www.uefa.com/memberassociations/association=est/teamsinuefacompetitions/index.html.

FreGiFreestyler. “This Is Estonian FOOTBALL.” YouTube, YouTube, 21 Aug. 2012, www.youtube.com/watch?v=Mo-IiK2XzmQ.

uefa.com. “Member Associations – Estonia – News – UEFA.com.” UEFA.com, UEFA, 28 Jan. 2012, www.uefa.com/memberassociations/association=est/news/newsid=1507333.html.

“A. LeCoq Arena.” Wikipedia, upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Alecoqarena.jpg.

“Kalevi Keskstaadioon.” Jkkalev, jkkalev.ee/wp-content/uploads/2016/01/staadion.jpg.

“A. Le Coq Arena.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 24 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/A._Le_Coq_Arena.

“Kalevin Stadion.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 Dec. 2017, fi.wikipedia.org/wiki/Kalevin_stadion.

 

2 thoughts on “jalkapallo

 1. Markus Sjöblom

  Hei,
  Osaisitko arvoida Viron jalkapallon sarjatasoja Suomen vastaavaan. Olen pelannut Suomessa useamman vuoden 3. divisioonaa. Nyt olen muuttamassa Tallinnaan ja jalkapallon pelaaminen kiinnostaisi edelleen.
  Kiitos jo etukäteen.

  Ystävällisin terveisin
  Markus Sjöblom

  Reply
 2. Jarmo Nieminen

  Hei! Löytyykö Virosta soveltavan/erityis -jalkapallo ryhmiä. Ketkä ovat kontaktihenkilöt. Kehen voisi ottaa yhteyttä ystävyys pelin merkeissä? Ystävällisin terveisin Jarmo Nieminen PuiU

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *