Kansallismuseo

Tallinnan Kansallismuseo

Tallinnan Kansallismuseo sijaitsee Tallinnan keskustan lähellä, Toompean mäellä. Museo on perustettu vuonna 1919 ja se on yksi Viron vanhimmista museoista. Kansallismuseo on erikoistunut virolaisen kulttuurin ja historian esittelyyn, ja se tarjoaa kävijöille kiehtovan matkan Viron menneisyyteen.

Museon historia

Tallinnan Kansallismuseo perustettiin heti Viron itsenäistymisen jälkeen vuonna 1919. Museon tarkoituksena oli säilyttää ja esitellä virolaista kulttuuria ja historiaa sekä edistää kansallistunnetta ja identiteettiä. Museo toimi aluksi Toompean mäellä sijaitsevassa kirkkorakennuksessa, mutta vuonna 2016 museo avasi uudet ja modernein tilat viereiseen rakennukseen.

Kansallismuseon näyttelyt

Kansallismuseo tarjoaa kävijöilleen laajan kattauksen näyttelyitä virolaisesta kulttuurista ja historiasta. Yksi museon suosituimmista näyttelyistä on ”Viron tarina”, joka esittelee maan historiaa aina esihistorialliselta ajalta nykypäivään asti. Näyttelyssä on esillä mielenkiintoisia esineitä ja tarinoita eri aikakausilta, ja se tarjoaa kävijöille syvällisen katsauksen Viron menneisyyteen.

Museon toinen merkittävä näyttely on ”Kalevipoeg ja suomalaisugrilainen tarinaperinne”, jossa tutustutaan virolaisen kansallisepoksen Kalevipoegin tarinaan sekä suomalaisugrilaisen tarinaperinteen kiehtovaan maailmaan. Näyttelyssä on esillä Kalevipoeg-tarinaa kuvaavia taideteoksia ja esineitä sekä kerrotaan tarinoita muista suomalais-ugrilaisista kansoista.

Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä, jotka käsittelevät erilaisia teemoja virolaisesta kulttuurista ja historiasta. Näyttelyiden aiheet vaihtelevat esimerkiksi taiteesta ja musiikista arkeologiaan ja kansanperinteeseen. Museon näyttelyt tarjoavat mielenkiintoisen kokemuksen kaikille kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille.

Tallinnan historialliset esineet

Tallinna on Viron pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki. Kaupungin rikas historia ulottuu aina keskiajalle asti, mikä tekee siitä kiinnostavan matkakohteen erityisesti historiasta kiinnostuneille. Tallinnan museot tarjoavatkin mahdollisuuden tutustua kaupungin menneisyyteen ja esineisiin, jotka kertovat sen tarinaa.

Tallinnan kansallismuseo on yksi kaupungin merkittävimmistä museoista, ja se sijaitsee kauniissa Kadriorgin puistossa. Museo esittelee Tallinnan historian ja kulttuurin eri aikakausia. Museon kokoelmiin kuuluu lukuisia historiallisia esineitä, jotka ovat peräisin eri aikakausilta.

Yksi museon merkittävimmistä kokoelmista on Tallinnan kuuluisan Raatihuoneen aarreaitta. Aarreaitasta löytyy lukuisia historiallisia esineitä, kuten antiikkisia koruja, hopeaesineitä ja taideteoksia. Aarreaitassa voi ihailla myös keskiaikaisia kirjoja, jotka kertovat Tallinnan kulttuurista ja yhteiskunnasta keskiajalla.

Museon kokoelmat

Kansallismuseo kerää ja säilyttää Tallinnan historiallisia esineitä ja dokumentteja. Museon kokoelmiin kuuluu kymmeniätuhansia esineitä, jotka kertovat kaupungin menneisyydestä ja kulttuurista. Kokoelmiin kuuluu esineitä niin keskiajalta kuin nykyaikaiselta ajalta.

Kansallismuseon kokoelmat ovat laajoja ja monipuolisia, ja ne kattavat useita eri aihealueita. Kokoelmissa on muun muassa arkeologisia löytöjä, kuten antiikkisia astioita ja koruja, sekä historiallisia vaatteita ja tekstiilejä. Museon kokoelmiin kuuluu myös kokoelma historiallisia valokuvia, jotka dokumentoivat Tallinnan menneisyyttä.

Museon kokoelmiin kuuluu myös lukuisia taideteoksia eri aikakausilta. Kansallismuseo on kerännyt kokoelmiinsa satoja maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa, jotka kertovat Tallinnan taiteesta ja taiteilijoista eri aikakausina. Kokoelmiin kuuluu niin klassista taidetta kuin moderniakin taidetta.

Interaktiiviset näyttelyt

Kansallismuseo tarjoaa vierailijoilleen myös interaktiivisia näyttelyitä, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua Tallinnan historiaan ja kulttuuriin aktiivisesti. Interaktiiviset näyttelyt on suunniteltu erityisesti lapsille ja nuorille, mutta myös aikuiset voivat nauttia niistä.

Yksi suosituimmista interaktiivisista näyttelyistä on ”Keskiaika elää”, joka kutsuu vierailijat kokemaan keskiaikaista Tallinnaa. Näyttelyssä voi pukeutua keskiaikaiseen asuun, kokeilla keskiaikaisia työkaluja ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, jotka kertovat keskiaikaisesta elämästä Tallinnassa.

Museolla on myös erilaisia työpajoja ja tapahtumia, joissa kävijät voivat oppia uusia taitoja ja tutustua Tallinnan kulttuuriin. Esimerkiksi museossa järjestetään säännöllisesti taidetyöpajoja, joissa voi oppia maalaamaan tai veistämään. Museolla on myös oma teatteri, jossa esitetään näytelmiä ja musikaaleja, jotka kertovat Tallinnan historiasta.

Tallinnan kansallismuseo tarjoaa siis monipuolisen mahdollisuuden tutustua kaupungin historiallisiin esineisiin ja kulttuuriin. Museolla on laaja kokoelma historiallisia esineitä, joita voi ihastella. Lisäksi museolla on interaktiivisia näyttelyitä ja tapahtumia, joissa voi kokea Tallinnan menneisyyden elävästi.

Kansallismuseon arkkitehtuuri

Tallinnan Kansallismuseo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Toompean mäellä. Museorakennus itsessään on jo nähtävyys ja arkkitehtuuriltaan vaikuttava. Rakennus valmistui vuonna 1902 ja se edustaa historismia. Kansallismuseo on perinteinen punatiilinen linna, joka on suunniteltu näyttäväksi ja mahtipontiseksi.

Museorakennuksen julkisivua koristavat monet yksityiskohdat ja koristeet, kuten patsaat ja seinämaalaukset. Rakennus on suojeltu ja sen arkkitehtuuri herättää ihailevia katseita ohikulkijoissa. Sisätiloissa on valtavat korkeat katot ja tilavat salit, jotka luovat vaikuttavan tunnelman. Kansallismuseon arkkitehtuuri on omiaan saamaan vieraat vaipumaan menneen ajan tunnelmaan ja luomaan mielikuvituksessaan kuvia menneen ajan tapahtumista.

Museon kahvila ja ravintola

Kansallismuseossa on myös viihtyisä kahvila ja ravintola, joka tarjoaa vieraille mahdollisuuden levähtää ja nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta. Kahvilassa voi piipahtaa vaikka vain kupposen kahvia tai teetä ja nauttia samalla vaikuttavista maisemista, kun ikkunasta avautuu näkymä Tallinnan kattojen yli.

Ravintola taas tarjoaa laajemman valikoiman ruokia ja herkkuja. Menut sisältävät niin perinteisiä virolaisia ruokia kuin kansainvälisiä herkkuja. Ravintola on myös suosittu paikka erilaisten tapahtumien, kuten häiden ja yritystilaisuuksien, järjestämiseen. Museon kahvila ja ravintola ovat paikkoja, joissa kävijä voi hetkeksi irrottautua museovierailusta ja nauttia hetkestä hyvän ruoan ja juoman parissa.

Vinkit kävijöille

Museokäynnin suunnitteluun kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä Tallinnan Kansallismuseo on suuri ja mielenkiintoinen kohde. Vierailun kesto riippuu tietysti vierailijan omista mielenkiinnon kohteista, mutta aikaa kannattaa varata vähintään muutama tunti.

Kansallismuseoon voi tutustua itsenäisesti tai opastetulla kierroksella. Opastetun kierroksen avulla saa syvällisempää tietoa museon esineistä ja historiasta. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, joten kannattaa tutustua etukäteen ajankohtaisiin näyttelyihin ja tapahtumiin museon nettisivuilta.

Museossa vierailun jälkeen kannattaa hetkeksi pysähtyä museokahvilaan tai ravintolaan, ja nauttia hetki hyvästä ruoasta ja juomasta. Näistä paikoista avautuu upea näköala Tallinnan ylle, joten maisemia kannattaa ihailla samalla kun nauttii herkuista.

Lisäksi museossa on erilaisia myymälöitä, joista voi ostaa tuliaisia ja matkamuistoja. Museonmyymälästä löytyy esimerkiksi kirjoja, leluja ja koruja.

Tallinnan Kansallismuseo on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja kulttuurista. Museon arkkitehtuuri, kahvila ja ravintola sekä vaihtuvat näyttelyt tarjoavat vierailijalle unohtumattoman kokemuksen.