Viron kartanot ja linnat
Viro tarjoaa paljon nähtävyyksiä sekä kaunista arkkitehtuuria. Vanhat kartanot ja keskiaikaiset linnat ovat yksi niistä, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Näitä on Virossa yhteensä yli 1000. Kartanoita ja linnoja on entisöity ajan mittaan ja useat toimivat hotelleina, kylpylöinä, ravintoloina sekä museoina. Kartanot ovat myös arvostettuja hääpaikkoina.
Viron kartanoista noin 100 on aktiivisessa käytössä ja pari sataa arkkitehtuurisina muistomerkkeinä. Kartanoiden arkkitehtuurissa näkyy paljon venäläisiä ja saksalaisia vaikutteita. Tässä joitakin Viron kartanoiden helmistä:
Pädasten kartano sijaitsee Muhu-saarella ja sen historia ulottuu 1500-luvulle. Kartano on saneerattu ja siellä toimii ylellinen kylpylähotelli sekä ravintola, joka tarjoaa viiden tähden makuelämyksiä ainoana Virossa Tallinnan ulkopuolella. Kylpylä on tunnettu siitä, että hoidoissa käytetään paikallisia, vuosisatoja vanhoja lääkekasveja, jotka on kerätty Muhun saaren luonnosta.
Kõuen kartano on Viron vanhin ja peräisin 1200-luvulta. Kartano on kunnostettu menneitä vaalien ja siellä toimii nykyään putiikkihotelli, jossa on 20 erilaista huonetta, viinikellari, sikarihuone, sauna, sisäuima-allas sekä kirjasto.
Vihulan kartano on rakennettu 1500-luvulla. Se sijaitsee Lahemaan kansallispuiston läheisyydessä rauhallisessa miljöössä luonnon keskellä. Kauniissa historiallisessa kartanossa toimii upea ravintola ja kylpylähotelli, joka on Baltian ensimmäinen kartanokylpylä.
Vihterpalun kartano on suomalaisomisteinen kartano Harjumaalla. Kartano on perustettu 1500-luvun loppupuolella ja uudelleen kunnostettu 2000-luvulla sen siirtyessä suomalaisomistukseen. Arkkitehtikohteena se kuuluu valtiolliseen suojeluun. Kartano on suosittu paikka juhlille, häille, kokouksille, seminaareille ja virkistyspäiville.
Kartanoiden lisäksi Virosta löytyy upeita, vanhoja, keskiaikaisia raunioituneita linnoja ja linnoituksia, joita on kunnostettu esimerkiksi museoiksi. Tässä muutamia niistä:
Rakveren linna on 1200-luvulta peräisin. 1600-luvulla keskiaikainen linna raunioitui sodassa puolalaisten ja ruotsalaisten toimesta. Nykyään se tarjoaa elämyksiä teemapuiston muodossa, jossa voi kokea aitoa linnoituselämää.
Haapsalun piispanlinna on 1200-luvulta. Linnan yhteydessä on yksi Baltian maiden suurin tuomiokirkko sekä pieni museo, missä esitellään linnan historiaa, aseita ja vanhaa kivenveistotaidetta. Linnassa huhutaan asuvan Viron kuuluisin kummitus Valkoinen Daami.
Kuressaaren linna on 1300-luvulta. Linnassa toimii Saarenmaan museo, missä käsitellään Saarenmaan historiaa. Linnan päärakennus on ainoa Baltiassa, joka on säilynyt ilman uudelleen rakentamista ja se on arkkitehtuurinen muistomerkki.
Sangasten linna on kaunis linna, joka on rakennettu 1800-luvulla. Mallia linnan rakentamiseen on otettu Englannin Windsorin linnasta. Linnassa on hotelli, jossa voi yöpyä ja se on myös suosittu hääpaikka. Linnan voi myös vuokrata yksityiskäyttöön. Linna on merkitty National Geographicin keltaisella ikkunalla, joka symboloi käymisen arvoisia paikkoja.
Lisää kartanoista ja linnoista löydät täältä: https://www.visitestonia.com/fi/nae-ja-koe/historia-ja-kulttuuri/linnat-ja-kartanot
Lähteet:
Tätä et ole vielä kokenut Viron-lomalla! Vietä yö upeassa kartanohotellissa
https://www.visitestonia.com/fi/nae-ja-koe/historia-ja-kulttuuri/linnoitukset
https://www.visitestonia.com/fi/nae-ja-koe/historia-ja-kulttuuri/linnat-ja-kartanot
https://www.visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/viron-10-parasta-kartanohotellia